Jeśli szukasz soku z kiszonej kapusty, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl.
Od stuleci w słowiańskiej tradycyjnej kuchni wykorzystuje się kwaszonki. Od kilku lat jednakże raz za razem mówi się także o zaletach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty oraz buraków. To wręcz tzw. super żywność, która współcześnie często widoczna jest na półkach sklepowych w alejkach z żywnością eko.
Sok z kiszonej kapusty – właściwości i zawartość
W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej pił bodaj każdy z nas. Nasze babcie samodzielnie kisiły kapustę według rodzinnych przepisów, a po zjedzeniu całej kapusty raz za razem dawały swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, mówiąc, że sok jest kwaśny, ale nadzwyczaj zdrowy. I miały rację! Sok z kiszonej kapusty to świetne źródło witamin! Zawiera on ogromne ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, a także przeróżne minerały, jak miedź, potas i żelazo. Wielu ludzi może mieć problem z przywyknięciem do cierpkiego posmaku tego soku, jednak zaleca się sięgać po niego systematycznie, ponieważ eliminuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, działa on grzybo- i bakteriobójczo, eliminuje toksyny z organizmu i ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, dzięki czemu może być pomocny w procesie odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedostatek witaminy C, co wzmacnia odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Sok z kapusty kiszonej podaje się też osobom cierpiącym na anemię z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Naturalnie, nawet tak zdrowego soku nie wolno nadużywać – wystarczy spożywać około 250 ml soku dziennie.
Gdzie zamówić sok z kiszonego buraka oraz innych warzyw?
Drugim lubianym sokiem, który stosujemy od lat do gotowania, a który pijemy też jako przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. W jego składzie znajduje się sporo witamin i ma własności przeciwzapalne, antyseptyczne oraz antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność: zapobiega obstrukcjom, obniża ciśnienie, a jednocześnie wyostrza koncentrację. Mimo że buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez cukrzyków. Nie poleca się jednakże jego konsumpcji przez osoby borykające się z reumatyzmem bądź schorzeniami nerek, jak również paniom w ciąży i karmiącym piersią.
Jeżeli nie masz możliwości, aby przyrządzać soki z kwaszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w swoim markecie bądź zamówić online w sklepie internetowym producenta. Miej jednakże na uwadze, iż soki tego rodzaju powinno się przechowywać w niskich temperaturach.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]