Chcesz kupić warzywa kiszone? Odwiedź tę stronę.
Warzywa kiszone są tak mocno związane z tradycyjną kuchnią polską, że sądzimy, iż jest to wyłącznie słowiański specjał, sporadycznie napotykany w pozostałych rejonach świata. Tymczasem kiszone przetwory warzywne znane są nie tylko na starym kontynencie, ale także w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji.
Z jakiego powodu kwaszonki cieszą się popularnością?
Historycy uznali, iż metoda konserwowania żywności poprzez ich przechowywanie w soli, w occie bądź w solance, znana jest ludzkości od ponad 4 tysiącleci. Ta metoda prawdopodobnie nie wywodzi się nawet z Europy, a z obszarów antycznej Mezopotamii. Żywność, którą poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, bo niska kwasowość zawiesiny, w której się ją zanurza, utrudnia rozmnażanie się bakterii przyspieszających gnicie. Parę wieków temu był to najlepszy sposób, by zwiększyć okres przydatności do spożycia warzyw, ryb i mięsa niekiedy o kilkadziesiąt tygodni. W związku z tym przyjęła się tradycja szykowania m.in. kiszonek z warzyw z myślą o zimie i wczesnej wiośnie. Kwaszonki od początku swojego istnienia znane są z aspektów prozdrowotnych, co rzecz jasna potwierdziło się w badaniach. Wyróżniają się one m.in. sporą zawartością witaminy C, dlatego też marynarze statków, które zaopatrzone zostały w kiszone warzywa, rzadziej chorowali na szkorbut. Co ciekawe, po polsku kwaszone przetwory warzywne określa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt np z słonecznika czy owsa.
Poza Polską kwaszonki mają różny smak
Najbardziej znanym warzywem kiszonym jest ogórek, rozpoznawany praktycznie na wszystkich kontynentach, również w Kanadzie i w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej, gdzie ten typ przetworów warzywnych nie jest zbytnio popularna. Lecz pickle są tam chyba nadzwyczaj lubianym składnikiem sandwiczy, hamburgerów oraz hot-dogów. W naszym kraju oprócz ogórka, równie popularne są kiszona kapusta i buraki, z których korzysta się do przygotowania surówek oraz zup. Jednakże nie tylko te warzywa da się kisić. W pozostałych regionach świata kisi się m.in. brokuły, pomidory oraz owoce (np. gruszki).
Ocet i Solanka zmieniają teksturę oraz smak warzyw, dając im kwasowość i chrupkość. Kiszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni wieków stały się bazą lub istotnym dodatkiem do setek przepisów regionalnych. Trzeba wiedzieć, iż smak kiszonek różnić się w poszczególnych rejonach świata, bo zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, które wykorzystuje się w procesie kwaszenia. Tym samym ogórek wyprodukowany podług standardowego polskiego przepisu, nie będzie smakował podobnie jak ten zakiszony np. w Indiach.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]