Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu powróciły do menu Polaków. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także inne, do tej pory mniej popularne owoce oraz warzywa. Kiedy piszemy o leczniczych walorach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób zapomnieć także o napojach takich jak kombucza, maślanka czy różnego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają łatwo i szybko dostarczyć naszemu organizmowi składniki niezbędne dla jego poprawnego funkcjonowania.
Jakie składniki dostarcza sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie sporo substancji mających korzystny wpływ na nasze zdrowie. Kluczowym składnikiem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, ogórków bądź inny kiszonek to także kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje głównie duże stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie filiżanka tych soków zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto również pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy E i K oraz duże nasycenie solami mineralnymi.
Dlaczego trzeba pić sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego pożytecznie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Co więcej nagromadzenie witamin polepsza funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy depresji, szkorbutu i cukrzycy, a także pomagają radzić sobie z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo niestrawność czy wrzody dwunastnicy. Wzmagają one również apetyt i stanowią osłonę w czasie kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]