Sprawdź, gdzie kupić ogórki kiszone.
W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce lub w formie dodatku do drugiego dania – kwaszone ogórki w naszej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, bo kwaszone warzywa są jednocześnie zdrowe, jak i pyszne.
Kiszone ogórki – z koprem, ząbkami czosnku albo z innymi przyprawami
Ogórki kiszone to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich przyrządzanie jest bardzo łatwe. Używa się do tego beczułek z drewna bądź pojemnych glinianych garnków, w których surowe ogórki wraz z przyprawami zalewa się solanką. Potem zostawia się je na co najmniej 2 tygodnie w chłodnym miejscuna tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Wielbiciele mniej kwaśnych kiszonek mogą oddać się spożyciu ogórków już po paru dobach – ogórki tego rodzaju to tak zwane ogórki „małosolne”. W podstawowym recepturze do zalewy wraz z ogórkami wrzuca się czosnek i koper, jednak smak kwaszonych ogórków można podkręcić także innymi przyprawami, przykładowo liśćmi czarnej porzeczki, gorczycą lub cząstkami chrzanu. Oczywiście nie każdy ma czas ani pod dostatkiem miejsca w kuchni, żeby na własną rękę zrobić takie kwaszonki. Nie każdy posiada też piwnicę bądź spiżarnię, w której może przechowywać żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to jednak, iż należy odmówić sobie spożywania ogórków kwaszonych – zawsze możemy nabyć je w sklepie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, a więc w workach foliowych czy w pojemnikach z rączką, które bez trudu zmieszczą się w lodówce.
Jakie witaminy i minerały znajdują się w ogórkach kwaszonych?
Od stuleci powszechne jest przekonanie, że warzywa wystawione na działanie fermentacji dobrze oddziaływają na nasz układ pokarmowy. Dzieje się tak, gdyż wraz z kwaszonkami wchłaniamy dobroczynne bakterie, które dobrze oddziałują na florę jelit i obniżają ich pH, wspierając tym samym trawienie. Jednak na tym nie koniec! Kwaszone ogórki nie są kaloryczne (dostarczają około 12 kilokalorii w 100 g), a jednocześnie zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, E i A oraz sporo składników odżywczych niezbędnych do poprawnego działania organizmu, jak magnez, żelazo, wapń, miedź i sód. A co z zalewą po ogórkach kwaszonych? O ile nie przeszkadzają kwaśne smaki, rekomendujemy nie wyrzucać jej po zjedzeniu kwaszonek, tylko ją wypić bądź wykorzystać do zupy ogórkowej, ponieważ w trakcie kwaszenia witaminy przenikają po części do soku. Należy jednak zaznaczyć, na kwaszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się wszak duża ilość soli.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]