Nie jesz kiszonej kapusty? Szkoda, bo to samo zdrowie!

Nie jesz kiszonej kapusty? Szkoda, bo to samo zdrowie!

Więcej o ekologicznej kapuście kiszonej na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.

Jedyny w swoim rodzaju smak kwaszonej kapusty jest znaczącą częścią słowiańskiej kuchni. Jest ona komponentem licznych potraw i statystyczny Polak stosunkowo często widzi ją na swoim stole. I bardzo dobrze, gdyż kwaszona kapusta to bardzo zdrowa żywność.

Kwaszona kapusta – źródło niezbędnych witamin czy minerałów

Kapusta kwaszona, albo kiszona, bo te dwa określenia stosuje się wymiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych, które wynaleziono w wyniku dążenia człowieka do znalezienia sposobu na kilkumiesięczne magazynowanie pokarmów. W rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, cienko posiekane główki białej kapusty są przydatne do spożycia przez kilka miesięcy. Niegdyś spożywanie kwaszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie niezbędne minerały i witaminy, których zdobycie w zimowe miesiące było zdecydowanie trudniejsze aniżeli współcześnie. A wypada podkreślić, iż kwaszona kapusta ma mnóstwo substancji nieodzownych dla poprawnego działania naszego organizmu. To świetne źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz posiadającej dodatkowo właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, jak również witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się także inne istotne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (jak B12, B5, B3). Poza tym, kapusta kwaszona to źródło między innymi błonnika pokarmowego, potasu oraz wapnia. Równocześnie to pożywienie niskokaloryczne, w związku z tym rekomenduje się jego konsumpcję osobom myślących o schudnięciu.

Kapusta kiszona – w daniach głównych oraz w surówkach

Kapusta kiszona na naszych talerzach pojawia się jako kluczowy element dań, jak i jako przystawka do nich. Na surowo z reguły spożywa się ją w formie surówki z marchwią i siekaną cebulą, która pasuje do dań z ryb czy kartofli, a czasami na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To również składnik, który doskonale harmonizuje z grzybami i mięsem, więc używa się jej w nadzieniu do łazanek, krokiecików czy pierogów. Rzecz jasna, bez kapusty kiszonej nie byłoby ukochanych polskich dań jak bigos, góralska kwaśnica czy kapuśniak.

Generalnie każda babcia ma własny przepis na kwaszoną kapustę, lecz współcześnie sporadycznie przygotowuje się ją w domu, ponieważ nie ma już potrzeby magazynowania żywności na zimę. Kapustę kwaszoną w małych oraz większych woreczkach bez trudu znaleźć można w każdym sklepie osiedlowym, a także można zamówić ją online. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie też kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Post Author: