Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to potrawa wyłącznie na święta, którą jemy najczęściej w czasie Wigilii czy też hucznych rodzinnych imprez. W domach, w których zwyczaj spożywania dwudaniowych posiłków wciąż trwa, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stołach nie tylko w formie zupy, lecz też jako uzupełnienie do innych dań.
Barszcz czerwony – pasuje do kiełbasy i do bułeczek drożdżowych z grzybowym farszem
Wydaje się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudna do ugotowania zupa z buraków, która ogólnie nie jest dość sycącym daniem. Jednakże właśnie jego kwaśny, a przy tym trochę słodki aromat sprawia, iż idealnie łączy się on z odmiennymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest wiele – niektórzy wrzucają do niego uszka z grzybami, mięsem lub kapustą, pozostali przedkładają kiełbasę, jajo oraz ziemniaki. Barszcz czerwony to doskonałe danie na obiad, ale także smaczna przekąska bądź ciepła kolacja – gorący kubeczek tej zupy bardzo dobrze pasuje do chrupiącego krokiecika z pieczarkami czy bułeczki drożdżowej z mięsnym farszem.
Wypada wspomnieć, iż barszcz czerwony, jeżeli nie jest zabielony śmietaną, jest zupą nietuczącą. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, ponieważ zawiera mangan, witaminy z grupy B i witaminę C, kwas foliowy, a także wiele żelaza, przez co rekomenduje się go osobom chorującym na anemię. Jednak ze względu na to, iż fundamentem tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie na ogół zjada się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.
Zakwas z kiszonych buraków na barszcz czerwony – zrób sam albo kup
Nie powstał uniwersalny przepis na barszcz z buraków – każdy kucharz korzysta z własnych ulubionych dodatków i odmiennie doprawia to danie. Niektórzy uwielbiają barszcz na ostro z ogromną ilością pieprzu, drudzy dosypują do niego nieco cukru, żeby wydobyć naturalny słodkawy smak buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeśli gotuje się go na zakwasie. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kiszonych ma bardziej specyficzny, kwaskowaty posmak oraz wyrazisty czerwony kolor, a na dodatek ma więcej kluczowych witamin i minerałów. Taki zakwas z buraków kwaszonych można rzecz jasna przygotowywać samemu, jednak proces fermentacji – w zależności od panujących w mieszkaniu warunków – trwa minimum tydzień. Jeśli jednak nagle nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz gotowy już zakwas na barszcz czerwony w butelce w sklepie albo online.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]