Zamienniki kapsułek Tchibo Cafissimo

Technika zaparzania kawa w kapsułkach została opracowana ponad czterdzieści lat temu i pomału pozyskiwała sobie nowych miłośników. Ten praktyczny proces umożliwia przyrządzanie kawy wysokiej jakości bardzo nieskomplikowaną metodą – trzeba dolać wodę do pojemnika w ekspresie, umieścić kapsułkę z kawą w dedykowanym zasobniku i już po kilkunastu sekundach można cieszyć się świeżo parzoną kawą. Zamienniki […]

Korzyści ze spożywania soku z kiszonej kapusty i z buraków

Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu powróciły do menu Polaków. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także inne, do tej pory mniej popularne owoce oraz warzywa. Kiedy piszemy o leczniczych walorach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób zapomnieć także o napojach takich jak kombucza, maślanka czy różnego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych […]

Ciesz się pyszną kawą co dnia – o kapsułkach pasujących do Dolce Gusto

Ekspresy do kawy z systemem Dolce Gusto na dobre wtopiły się już w krajobraz polskich kuchni. Urzekła nas nie tylko ich ciekawa, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, że dają łatwy dostęp do smacznych mieszanek kawy. Miłośnicy tego napoju z czasem zrozumieli, iż nie chcą się ograniczać tylko do oferty jednego producenta, stąd na rynku […]

Nie jesz kiszonej kapusty? Szkoda, bo to samo zdrowie!

Jedyny w swoim rodzaju smak kwaszonej kapusty jest znaczącą częścią słowiańskiej kuchni. Jest ona komponentem licznych potraw i statystyczny Polak stosunkowo często widzi ją na swoim stole. I bardzo dobrze, gdyż kwaszona kapusta to bardzo zdrowa żywność. Kwaszona kapusta – źródło niezbędnych witamin czy minerałów Kapusta kwaszona, albo kiszona, bo te dwa określenia stosuje się […]

Tradycyjne polskie zupy – o barszczu czerwonym

Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to potrawa wyłącznie na święta, którą jemy najczęściej w czasie Wigilii czy też hucznych rodzinnych imprez. W domach, w których zwyczaj spożywania dwudaniowych posiłków wciąż trwa, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stołach nie tylko w formie zupy, lecz też jako uzupełnienie do innych dań. Barszcz czerwony – pasuje […]

Domowe kiszonki to nie tylko polski przysmak

Warzywa kiszone są tak mocno związane z tradycyjną kuchnią polską, że sądzimy, iż jest to wyłącznie słowiański specjał, sporadycznie napotykany w pozostałych rejonach świata. Tymczasem kiszone przetwory warzywne znane są nie tylko na starym kontynencie, ale także w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji. Z jakiego powodu kwaszonki cieszą się popularnością? Historycy uznali, iż […]

Czas polubić soki z kiszonych warzyw! Dowiedz się dlaczego warto.

Od stuleci w słowiańskiej tradycyjnej kuchni wykorzystuje się kwaszonki. Od kilku lat jednakże raz za razem mówi się także o zaletach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty oraz buraków. To wręcz tzw. super żywność, która współcześnie często widoczna jest na półkach sklepowych w alejkach z żywnością eko. Sok z kiszonej kapusty – […]

Łatwe sposoby na poprawę zdrowia, które możesz zastosować już dziś

Jeśli chcesz poprawić swoje zdrowie, ale brakuje Ci czasu na wprowadzanie dużych zmian w stylu życia, to sprawdź nasze pomysły, które wymagają jedynie minimalnego zaangażowania. Lepsze samopoczucie gwarantowane! Kontroluj swoją wagę. Jak często się ważyć? Stawanie na wagę raz na kilka miesięcy nie ma nic wspólnego z dobrym humorem. Jeśli z miesiąca na miesiąc Twoje […]

Kwaszone ogórki – niekaloryczne, smaczne i zdrowe

W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce lub w formie dodatku do drugiego dania – kwaszone ogórki w naszej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, bo kwaszone warzywa są jednocześnie zdrowe, jak i pyszne. Kiszone ogórki – z koprem, ząbkami czosnku albo z innymi przyprawami Ogórki kiszone to warzywa, które wystawiono […]

Warsztaty kulinarne – nauka gotowania w teorii i praktyce

Udział w kursie kulinarnym to znakomita droga do pozyskania dodatkowych umiejętności – poznanie tajników różnych receptur i dobrych technik produkcyjnych czy po prostu opanowanie podstaw gotowania. Do kogo adresowana jest oferta? Czy warto zapisać się na kurs kulinarny? Kurs kulinarny – nie tylko dla pasjonatów Kunsztu w gotowaniu nie zyskuje się z dnia na dzień […]