Ciesz się pyszną kawą co dnia – o kapsułkach pasujących do Dolce Gusto

Ekspresy do kawy z systemem Dolce Gusto na dobre wtopiły się już w krajobraz polskich kuchni. Urzekła nas nie tylko ich ciekawa, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, że dają łatwy dostęp do smacznych mieszanek kawy. Miłośnicy tego napoju z czasem zrozumieli, iż nie chcą się ograniczać tylko do oferty jednego producenta, stąd na rynku […]

Nie jesz kiszonej kapusty? Szkoda, bo to samo zdrowie!

Jedyny w swoim rodzaju smak kwaszonej kapusty jest znaczącą częścią słowiańskiej kuchni. Jest ona komponentem licznych potraw i statystyczny Polak stosunkowo często widzi ją na swoim stole. I bardzo dobrze, gdyż kwaszona kapusta to bardzo zdrowa żywność. Kwaszona kapusta – źródło niezbędnych witamin czy minerałów Kapusta kwaszona, albo kiszona, bo te dwa określenia stosuje się […]

Tradycyjne polskie zupy – o barszczu czerwonym

Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to potrawa wyłącznie na święta, którą jemy najczęściej w czasie Wigilii czy też hucznych rodzinnych imprez. W domach, w których zwyczaj spożywania dwudaniowych posiłków wciąż trwa, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stołach nie tylko w formie zupy, lecz też jako uzupełnienie do innych dań. Barszcz czerwony – pasuje […]

Domowe kiszonki to nie tylko polski przysmak

Warzywa kiszone są tak mocno związane z tradycyjną kuchnią polską, że sądzimy, iż jest to wyłącznie słowiański specjał, sporadycznie napotykany w pozostałych rejonach świata. Tymczasem kiszone przetwory warzywne znane są nie tylko na starym kontynencie, ale także w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji. Z jakiego powodu kwaszonki cieszą się popularnością? Historycy uznali, iż […]

Czas polubić soki z kiszonych warzyw! Dowiedz się dlaczego warto.

Od stuleci w słowiańskiej tradycyjnej kuchni wykorzystuje się kwaszonki. Od kilku lat jednakże raz za razem mówi się także o zaletach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty oraz buraków. To wręcz tzw. super żywność, która współcześnie często widoczna jest na półkach sklepowych w alejkach z żywnością eko. Sok z kiszonej kapusty – […]

Łatwe sposoby na poprawę zdrowia, które możesz zastosować już dziś

Jeśli chcesz poprawić swoje zdrowie, ale brakuje Ci czasu na wprowadzanie dużych zmian w stylu życia, to sprawdź nasze pomysły, które wymagają jedynie minimalnego zaangażowania. Lepsze samopoczucie gwarantowane! Kontroluj swoją wagę. Jak często się ważyć? Stawanie na wagę raz na kilka miesięcy nie ma nic wspólnego z dobrym humorem. Jeśli z miesiąca na miesiąc Twoje […]

Kwaszone ogórki – niekaloryczne, smaczne i zdrowe

W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce lub w formie dodatku do drugiego dania – kwaszone ogórki w naszej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, bo kwaszone warzywa są jednocześnie zdrowe, jak i pyszne. Kiszone ogórki – z koprem, ząbkami czosnku albo z innymi przyprawami Ogórki kiszone to warzywa, które wystawiono […]

Warsztaty kulinarne – nauka gotowania w teorii i praktyce

Udział w kursie kulinarnym to znakomita droga do pozyskania dodatkowych umiejętności – poznanie tajników różnych receptur i dobrych technik produkcyjnych czy po prostu opanowanie podstaw gotowania. Do kogo adresowana jest oferta? Czy warto zapisać się na kurs kulinarny? Kurs kulinarny – nie tylko dla pasjonatów Kunsztu w gotowaniu nie zyskuje się z dnia na dzień […]

Krakowska Piekarnia Pochopień

Piekarnia Pochopień – tradycja i smak Piekarnia Pochopień jest firmą z tradycjami datowanymi na 1946 rok. Utworzona została przez mistrza fachu piekarskiego Jana Pochopień, który był często nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Szanowany w Krakowie piekarz, który był pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych utworzył podwaliny dla istniejącej do dziś piekarni. Pielęgnowanie […]

Rozwiń swoje kulinarne pasje – kursy gotowania

Samodzielne przyrządzanie potraw w domu ma dużo zalet. Główną z nich jest bezsprzecznie redukcja wydatków – stołowanie się w domu jest z reguły dużo tańsze aniżeli codzienne korzystanie z usług restauracji. Nie bez znaczenia jest także radość będąca następstwem ugotowania posiłku osobiście – szczególnie, gdy możemy poczęstować nim gości albo domowników. Nie sposób nie wspomnieć […]